söndag 6 januari 2008

På förekommen anledning

Eftersom det frågas om kameraerfarenheter i en kommentar till mitt förra inlägg, skriver jag här ett separat inlägg i stället för att svara med en egen kommentar.

En gång i tiden när fotografering var min hobby ansåg jag att den bästa utrustningen var dels en systemkamera och dels en bra kompaktkamera. Systemkameran för att dess begränsning endast låg i min plånbok. Allt jag ville göra var möjligt. Kompaktkameran hade jag för de tillfällen då man inte orkade släpa på en systemkamera och alla dess tillbehör. Detta var länge sedan så min utrustning på den tiden besod av en Nikon F301 med normaloptik, en 28 mm och en 80-200 zoom, en blixt med ledtal 30 samt en liten Minox 35 GT-E.

I och med att jag köpte min Canon EOS 400D och sedan tidigare har en Olympus u700, börjar min utrustning återigen se ut som för 20 år sedan. Denna kombination ger alltså maximal flexibilitet, liten kamera att alltid kunna ta med, och stor kamera att kunna ta högkvalitativa bilder och bilder som kräver mauell kontroll över fokus, bländare, slutartid, etc.

Jag har ingen så kallad långzoom som Yvonne pratar om i sin kommentar, för jag anser att det är en dålig kompromiss. Den är för stor att alltid kunna hänga med, och den ger mig inte den kontroll och möjlighet över bilden som en systemkamera gör. Men min uppfattning baserar jag på MINA behov. Till min far köpte jag, som tidigare berättatas en långzoom, en Fuji FinePix s800, för det passade hans behov. Så kameraval handlar om att nogsamt tänka igenom sina behov. (Det gäller väl val av hundras också förresten) Så att råda någon annan är egentligen inte möjligt. Däremot kan jag berätta mer konkret varför jag tycker att en långzoom inte tillfredsställer mina behov.

  • Den inbyggda blixten är för klen för lite större avstånd, till exempel på en hundutställning inomhus, och alla långzoomar har inte uttag för extern blixt.
  • I ändlägena på zoomen är bildkvaliteten lite försämrad när det är ett så stort omfång på zoomen.
  • Priset är inte så mycket lägre än för en systemkamera, så för lite mer pengar får jag mycket större möjligheter.

Jag kan också berätta varför min far ville ha just en långzoom i stället för en systemkamera.

  • Han kommer aldrig att behöva utnyttja alla finesserna som en systemkamera erbjuder.
  • Han är inte tillräckligt intresserad av fotografering för att orka släpa runt en massa objektiv och blixtar och andra tillbehör.
  • En långzoom är en perfekt kompromiss; nästan alla systemkamerans fördelar jämfört med en kompaktkamera, men ändå kompaktamerans enkelhet.

Blev Yvonne något klokare, eller har jag bara ställt till det? Eller har någon som är mer kunnig än jag i fotografering någon annan åsikt? Skriv i så fall gärna en kommentar.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Något klokar har jag allt blivit. Det är väl ungefär av samma skäl som din far har, som gör jag funderar på en långzoom.

Att det inte skiljer så mycket i pris är jag medveten om. Men om den fina systemkameran blir liggande hemma för att det bökigt att ta med, så blir den hemskt mycket dyrare.

Jag funderar vidare... Är inte fotokunnig alls, så det gör väl saken liten svårare också. Däremot funderar jag på om jag kommer att bli fotointresserad och då vill jag kanske ha större möjligheter.

Hundblues sa...

Jag glömde en sak. En sån där långzoom kan man förmodligen filma lite med också. Kan ju vara värt att tänka på.

Och en sak till jag glömde. När man fotograferar hundar som rör sig tycker jag ändå inte att motivprogrammet för sport ger tillräckligt kort slutartid. Därför vill jag ha möjligheten att arbeta med bländarautomatik (dvs välja slutartid själv) och då är det bra om det är lätt att använda det läget på kameran.

Anonym sa...

Möjligheten att kunna filma lite, tycker jag är en värdefull egenskap.

Är det svårare att ändra slutartid på långzoomen?

Hundblues sa...

Jag vet egentligen inte hur svårt det är att hantera manuella inställningar. Det beror säkert p vilken kamera man väljer, men jag tror rent generellt att det är enklare på en systemkamera.

Anonym sa...

Så du har flyttat nu!
Ja, det kan man behöva göra då och då. Det blir liksom en nystart. Som ett nytt jobb. Eller som att skaffa sig en ny kostym. Eller färga håret (om man har något kvar ...;-)
Jobba om loggan lite ...
Vårda (men hotta upp) varumärket.

Hur som helst blir det nog bra med det. Du har ett gäng läsare och du har något att skriva. Så då så!
Nema problema.

Hundblues sa...

Riktigt Fru Fundersam. Men jag är ju inte i marknadsföringsbranchen så jag har lite svårt att göra rätt saker med logga och varumärke. Men jag vet värdet av att vårda dem. Det är därför jag inte gjorde något av mina tankar att byta bort namnet La famiglia.

Anonym sa...

Bra att du behöll namnet!
Men raden inunder:
"Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden", är väl ny?

Den gillar jag :-)

Hundblues sa...

Frun, texten är ny i bloggsammanhang. Jag lärde mig den av min farbror för en sisådär 20 år sedan, och jag har alltid sedan dess burit den med mig. Men när jag satt och tänkte lite kring presentationen och bloggens innehåll kände jag att den liksom satt som en smäck.