söndag 10 februari 2008

På förekommen anledning

Eftersom Tessan inte vet vad ett panoramahuvud och en kulled är, kommer här två lektioner i La famiglias fotoskola. Eftersom även La famiglia har dålig koll på saker och ting kommer dock först en rättelse. Vi talar inte om panoramahuvud, vi talar om trevägshuvud.


Lektion 1

Har ditt stativ ett trevägshuvud (se bild) ta bort det. Det är värdelöst för stillbildsfotografering. I alla fall det som satt på stativet när jag köpte det för en herrans massa år sedan.













Lektion 2

När du lyckats mecka bort det jävla trevägs-huvudet, sätter du lämpligen en kulled på stativet. En kulled är just en kulled, och gör att man ganska enkelt kan justera kameran i alla riktiningar med ett grepp om kameran och ett om låsskruven till kulleden

5 kommentarer:

Anonym sa...

När du har kommit på vad man ska RAW-formatet till får du gärna berätta.

Hundblues sa...

RAW-formatet använder man när man snabbt vill fylla sitt minneskort med bilder. Bilder i det formatet blir nämligen väldigt stora. Den officiella förklaringen till att använda RAW-formatet är att det ger större möjligheter vid efterbearbetningen. Man kan till exempel justera vitbalansen om automatiken inte fungerade som den skulle. Man kan också bättre kompensera för felexponeringar än vad man kan göra i JPEG-formatet. Men om man inte är en hejare i det digitala mörkrummet (dvs Photoshop eller liknande program) kan man lika gärna skita i RAW-formatet.

Anonym sa...

He he...våran matte känner till det där med bökiga stativ hon är också fotograf.../vov från malte o snoken

Hundblues sa...

Äntligen!!! Äntligen en kommentar från Malte och Snoken. Jag har sett era tassavtryck på många av mina bloggvänenrs bloggar, men inte hos mig. Jag har funderat på vad det kan vara för fel på mig och min blogg eftersom ni aldrig kom hit. Men nu äntligen har ni varit här. Vad roligt. Välkomna. Men som jag skrev på Bastas och Fixas blogg. Med en fotograf snokandes (och kanske även maltandes) i närheten törs man väl inte publicera fler bilder på egen blogg längre, för fotograf är jag INTE. Jag kanske även ska hålla inne med mina förklaringar om vad saker och ting är och ur de används. Jag hade en dröm för 25 år sedan om att bli fotograf, men det sket sig. Och jag har just återupptagit mitt fotointresse. När jag lämnade det fanns varken digitalkameror eller ens autofokus, så jag har mycket att lära i teknikväg. (Men jag var en jävel på att soppa Tri-X, och jag kan nog fortfarande hjälpligt ta mig fram i ett mörkrum.) Eftersom jag var runt 15-20 år när jag höll på, var det framför allt tekniken som lockade. Det där med bildsinne, det var inte så viktigt när man var 15 år, så även där måste jag börja från grunden. Men jag har tittat på er mattes hemsida och blivit inspirerad.

Anonym sa...

Tack för den beskrivningen...vete fan om jag blev så mycket klokare;)
Jo då jag fattar...tror jag ...eller??
Ha ha Good Luck med fotandet...