lördag 2 maj 2009

Så förvånande!!!!!! NOT

Kan inte låta bli att reflektera över diskussionen i media den senaste veckan. Förra söndagen i radioprogrammet Kaliber, presenterades "ny" statistik som visade att sambandet mellan alkohol och våldsbrott är mycket större än man tidigare trott. Jag vill å det bestämdaste påpeka att "man" i det här fallet är inte den svenska nykterhetsrörelsen. Vi har i drygt hundra år mycket väl känt till sambandet mellan alkohol och våldsbrott, och för många av oss är det en av de starkaste orsakerna till att vi förordar ett nyktrare samhälle. I media har man kunnat läsa om teorin att samhället hittills har blundat för detta samband på grund av att alkoholen anses vara en så viktig del i vår kultur. Det är inte heller några direkta nyheter för nykterhetsrörelsen. Det har vi hävdat under ett stort antal år. Och det finns fler fakta som vi redan känner till. Är det någon som undrar hur många barn i Sverige som inget heller önskar än att deras föräldrar inte hade alkoholproblem, går det bra att på en gång fråga mig eller någon annan inom nykterhetsrörelsen, så kan vi berätta det på en gång. Jag kan också berätta hur bra det är att alltid kunna köra bil, till exempel en fredagsnatt när ens dotter ringer och säger att hon missat sista tåget hem och gärna skulle vilja bli hämtad i stan. Bara fråga, så ska jag svara.

3 kommentarer:

ulrika sa...

Värre än alkohol är ju alla dessa droger som finns (även de som klassas som naturmedel). Du kan avstå från att dricka med om någon stoppar en tablett i ditt cola glas så märker du inte förrens det är försent att du fått nått i dig.Dessa droger flödar friskt bland fester hemma hos varandra.

Anonym sa...

Sambandet mellan våldsbrott och alkohol brukar "upptäckas" ungefär vart tionde år av någon forskare och av media.
Det som förvånar mig är att inte forskarnas handledare respektive anslagsbeviljande myndigheter och andra stoppar forskning av sådant som vi redan vet sen mycket länge.
Lilla mamma

Hundblues sa...

Ulrika, även om "tabletter i cola" är lömskt är det ändå så att alkoholen tar fler liv, förstör fler förhållanden och kostar samhället mer. Men det gäller nog att se upp och faktiskt försöka stoppa lömska piller innan problemet växser sig för stort.

Det är klart att forskningspengar borde gå till bättre saker än att konstatera sådant vi redan vet, men om resultaten skapar lite debatt i media vart tionde år kan det väl vara ett pris jag kan tänka mig att betala. Men det vore kanske bättre att forksa om andra saker, till exempel hur man minskar alkoholkonsumtionen i ett samhälle. Näe förresten, det vet vi ju också. Pris- och tillgångsinstrumenten är väl fungerande.