lördag 5 september 2009

Dagboksblad lördag 5 september 2009

Som sagt, man borde varit i Högbo denna helg, men så blev det inte. I stället är vi i Österbybruk, en annan legendarisk ort i hundutställningssammanhang. Fast det är ju i maj det är utställning här. Hur som helst, vi vaknade till en solig morgon, och gjorde i stort sett ingenting fram till klockan 11, vilket betydde att vi kunde lyssna till Ring så spelar vi och Melodikrysset på radio. (Nej, jag håller inte på att bli gammal, jag har alltid tyckt det varit roligt att lyssna på dessa båda program.)

Efter melodikrysset promenerade vi in till samhället och besökte bageriet (Österby är, till skillnad från Malmköping ett civiliserat samhället som har ett bageri. Och inte nog med det; för det första är det ett ganska bra bageri, allt smakar inte likadant som på alla andra bagerier, och för det andra, dom säljer österbybullar. Det är ett bakverk som lite grann påminner om det bakverk som kan gå under namn som lurbulle eller Rimbobulle. Och god är den också. På vägen hem passerade vi den åker i utkanten av Österby (som vi som vet något kallar samhället. Österbybruk säger bara stockholmare och andra dryga turister) som brukas med häst. Det är skördetid och dom körde en självbindare efter tre hästar. Självbindaren är ju en helt fantastisk sak, ett mekaniskt under från förra sekelskiftet. Helt otroligt att det fortfarande finns sådana som fungerar (se länken här, visserligen efter en traktor, men man ser ändå den underbara självbindaren i full aktion). När vi tittat klart på detta underverk gick vi hem och fikade.

Efter fikat åkte vi in till Uppsala. Jag har sagt det förr och jag kan säga det igen, Uppsala är en mycket trevlig stad. Lördagsstämningen i Uppsala är något helt annat än i Stockholm, om det ens finns en lördagsstämning i Stockholm. I en boklåda längs Uppsalas svar på Seine hittade jag tre kokböcker som saknades i min kokbokssamling.

När staden var besedd åkte vi tillbaka till Österby(bruk) för att laga middag. Det blev kycklinggryta med champignoner, bacon och färska tomater. Efter denna eminenta middag promenerade vi runt byn, och när vi kom hem påbörjade jag genomläsningen av protokollet från IOGT-NTO:s kongress i somras i Göteborg. Jag är ombedd att på ett av våra föreningsmöten i höst redogöra för kongressen (mer om detta senare). Så småningom blev klockan nio och vi kokade kvällskaffe och började titta på kommisarie Frost, men av någon anledning somnade jag, och vakande inte förrän bortemot 11. Nu ska vi äta lite kvällsmat och titta på animal planet, och sedan är det väl läggdags.

Inga kommentarer: