måndag 3 november 2008

Dagboksblad 3 november 2008

Så blev det då åter måndag. Inget fel med det, förutom att man måste gå upp så förbannat tidigt. Sent på jobbet blev det, och sent hem kom jag, och bråttom vidare på ordensmöte hade jag. Men jag hann hem för att titta på det nya hundprogrammet på TV4+, hundcoachen. Intressant program, i synnerhet ett inslag om en äldre man som inte kunde hantera sin hund. När dom mötte andra hundar på promenaden gjorde hans hund utfall mot den andra hunden. Det är ju ett problem som måste hanteras. Men det fanns ett ännu större problem. Det faktum att mannen inte kunde hantera sin hund var ett oerhört stort problem honom själv eftersom det skadade hans manlighet å det allvarligaste. En man som inte kan hantera sin hund, det är en jävla fjolla, verkade vara hans åsikt. Jag tror det vore bättre om han själv gick till en människopsykolog i stället för att ta hunden till en hundpsykolog för att komma till rätta med sig själv. Hundpsykologen visade att ett hundmöte var inget problem, så troligen berodde hundens agerande på att den inte litade på sin ägare för fem öre. Hunden kände väl själv att den var tvungen att ta över situationen. Mycket intressant. Hundpsykologen sammanfattade det ganska bra. Han sa att man varje morgon ska ställa sig frågan Är min hund imponerad av mig? Om svaret inte är JA! har man något att arbeta på. Och hur imponerad blir en hund av en ägare som varje gång de möter en annan hund blir hysterisk, skriker och sliter i kopplet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Är min hund imponerad av mig?"

Tja, alltså...idag så hade jag näven full av kyckling när vi körde lite freestyle, det var imponerande enligt Tosca.

Annars tycker jag det är en dum fråga att ställa sig, det är väl inte att imponera på sin hund det går ut på att vara hundägare.

Hundblues sa...

Helena, jag tror man kan tolka den frågan på lite olika sätt. Jag menar nog att om Tosca är imponerad av att du har kyckling i fickan har du lyckats. I inslaget på TV hade ägaren garanterat INTE godis i fickan. Men det jag lägger in i frågan är det här med respekt. Jag har lärt mig att respekt från en hund kan du aldrig tvinga dig till. Du kan aldrig kräva respekt av en hund. Däremot kan du förtjäna det genom att vara på ett visst sätt. Och om du förtjänar respekt är nog hunden imponerad av dig, och då tror jag att ni har en sund relation. Men naturligtvis ska du inte använda hunden för att få bekräftelse på din "storhet". Då tror inte jag det blir någon sund relation.