torsdag 19 november 2009

Nu har det hänt igen

För en tid sedan (kanske ett år, eller mer, eller mindre) utgjöt jag min förbannelse över hur vissa ord sprider sig likt en löpeld på jobbet,. Eller snarare i någon mån nyskapade metaforer. Sist jag skrev om det var det ordet valla i betydelsen underlätta genomförande, dvs glida igenom, som var aktuellt. Nu har framför allt chefen börjat använda begreppet pegga upp. Trots min ovilja att begripa metaforer hämtade ur golfens värld förstår jag ju att det handlar om att förbereda. Jag ska fan börja använda metaforen "så att säga sätta degen" i samma betydelse.

3 kommentarer:

Lena sa...

Är helt med där! Både att man irriterar sig och att man, mot sin vilja, råkar använda vissa ord! Som din chef alltså! Inte du gubevars!
Chilla är ett ord jag inte tycker om men illa är att något kan vara "asbra", "fetbra" eller och framförallt "sjukt" bra?
Han är sjukt snygg! Vad ÄR det?
Då måste sjuk i huvudet vara extremt fetbra!

Hundblues sa...

Chilla står högt upp på min hatlista. Lika så förstavelserna sjukt och as-. Fet- däremot tycker jag är så fruktansvärt konstig och ologisk, så den gillar jag. Speciellt i kombination med verb, såsom fetglömma eller fetsjunga.

Lena sa...

Asgarv!