fredag 23 december 2011

Dagboksblad fredag 23 december 2011

Fan, det är snart jul. Hur gick det till? Dagen började tidigt för somliga, som drog iväg till golfbanan för att promenera hund. Andra drack lite kaffe och tjuvsmakade på rosenbullarna. Sedan satte jag skinkan på kokning. Och därefter kokade äldsta dottern och jag fudge. När frun kom hem åkte vi iväg för att julhandla. Det hade några andra människor också kommit på att man borde göra. Vi var inte ensamma på Ica om jag säger så. Men om man inte har alltför bråttom, och inte blir alltför irriterad av mycket folk kan det vara riktigt roligt att julhandla. Och det var det.


Hemkommen konstaterade jag att skinkan kokat klart (OBS, en julskinka ska kokas, inte stekas i ugn!) och jag kunde börja göra den i dessa sammanhang smått legendariska bondosten, efter ett recept från fruns farmor, som härstammade från de svensk-finska trakterna kring Lovisa i södra Finland. Denna bondost liknar den bohuslänska äggosten, men den är saltad och äts som pålägg och inte som efterrätt. Dessutom innehåller den inte riktigt lika mycket ägg som äggosten.

När äggosten hamnat i därför avsedd träform åkte vi för att handla de sista julklapparna. Det gick som fan. Sedan hem för att laga middag.

När middagen var äten var det dags att sova middag. Det gjordes på soffan. Tanken var att frun skulle diska under tiden. Tyvärr var det bara min tanke. Hennes tanke var att även hon skulle sova middag. När jag vakande var det således inte diskat, men då kände jag en väldigt stor lust att gå en hundpromenad, så det gjorde jag. Och det funkade, när jag kom hem var det diskat. Sedan tog vi in granen, kädde den och julpyntade. Jag bakade en julklapp (kokoskakor). Och därefter vidtog den lugna stunden när allt ska vara klart, och man sätter sig framför TV:n och fikar och tittar på den i dessa sammanhang smått legendariska filmen såhär dagen för julafton, Love Actually. En fantastisk film att inleda julen med. Den är nu färdigsedd, och det visade sig att allt inte var klart. Lite mer återstår att fixa innan julfirandet på allvar kan ta sin början. Men strax borde man lägga sig för att orka upp tidigt i morgon bitti.

Inga kommentarer: