fredag 8 februari 2008

Sökes: Stresstålig och förändringsbenägen person

Idag har jag haft den stora förmånen att få lyssna på den namnkunnige stressforskaren Peter Währborg. Han föresläste idag på vårt jobb om stress. De flesta stressföreläsningar jag hört brukar handla om vad stress är, skillnad mellan normal stress och stress som leder till ohälsa, lite grann om varningssignaler och slutligen vad man kan göra för att undvika ohälsosam stress. Peter Währborg var lite annorlunda. Han satte in stress i ett större sammanhang. Han började med att konstatera att nästan all den produktivitetsökning och ökad realinkomst vi fått de senaste hundra åren har i princip enbart gått åt till konsumtion. Det skulle kanske ha varit klokt om vi investerat lite i välbefinnande i stället.

Sedan berättade han om den fruktansvärda ökningen av långtidssjukskrivning hos framför allt kvinnor som skett de senaste 10-15 åren. Det är en fullständigt ofattbar ökning, och den har skett inom grupper som tidigare aldrig varit sjukskrivna tidigare, läkare, vårdpersonal, poliser, lärare och andra yrken som fått en allt större andel kvinnor. Han gjorde också fullständigt klart att han har svårt att tro att de förslag som läggs fram från politiker idag, som går ut på att sänka ersättningar och göra det svårare att inte arbeta, skulle vara speciellt bra. Förslagen tar ju sin utgångspunkt i att de som är sjukskrivna är lata och inte vill arbeta, utan bara försöker mygla sig till pengar utan att behöva anstränga sig. Peter har väldigt svårt att tro att just kvinnliga lärare i 30-årsåldern skulle vara en speciellt fuskbenägen grupp. Men det är ju där sjukskrivningarna ökat mest.

Sedan beskrev han kort vad det är som får folk att bli stressade, vilket i och för sig inte var några nyheter, men ändå, det är ju alltid roligt när någon vetenskapligt kan belägga det man redan visste. Kortfattat är det när man upplever kraven på sig själv för höga i förhållande till hur mycket man kan påverka sin situation, som främst skapar stress. (Men det var väl inga nyheter för speciellt många.)

Sedan beskrev han hur forskningen visar att stress, som leder till utmattning och långtidssjukskrivning, är direkt farlig för hälsan, och vad all vår höga långtidssjukskrivning kostar samhället. Idag är genomsnittskvinnan sjukskriven 50 dagar om året. Det är ganska mycket!!

Han slutade med en patentlösning. Den var inga piller som han sålde, eller behandling på hans privata klinik, utan helt enkelt mer motion. Det löser inte alla stressproblem för alla, men det förebygger väldigt mycket, och 30 till 40 minuters promenad om dagen är bland de bästa sjukförsäkringar man kan ta.


Men rubriken på inlägget då, vad betyder den? Peter säger att stresståliga människor finns egentligen inte, eftersom stress är en försvarsmekanism som människan alltid haft. Det har handlat om att överleva. Om man inte blir stressad när man möter den sabeltandade tigern på savannen har man inte en chans att överleva. Då behöver man bli stressad. Människan är i grunden inte heller förändringsbenägen. Att oroa sig för det okända i framtiden är en del av försvarsmekanismen. Att i en platsannons skriva att man söker stresståliga och förändringsbenägna personer är det egentligen detsamma som att skriva att man söker lobotomerade personer. Personer som inte har någon koppling mellan pannloben och resten av hjärnan. Sådana människor blir inte stressade.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej La!
Jag det var ju ett ytterligare tillägg. Intressant läsning! TAck för det. Just det där med att ALLA kan bli sjuka av stress, är ju en liten tröst för mig, så att jag inte känner mig så udda .... BRA också att veta att något så enkelt som promenader kan göra så mycket!!!!! Nu ska här knatas vidare. Jag vill bli frisk snart.

Sköt om dig du med. Knata på och ät inte för många kakor ;-))

Trevlig helg!